10 + 1 Tips για αρχάριους ψήστες

10 + 1 Tips για αρχάριους ψήστες

Κάποια στιγμή στη ζωή σου θα κληθείς να αντιμετωπίσεις την ψησταριά και πολλά κιλά κρέατος που πρέπει να ψήσεις για συγγενείς και φίλους. Αν δεν έχεις καμιά εμπειρία με το ψήσιμο αυτό το άρθρο θα σου φανεί πραγματικά πολύτιμο και θα σου δώσει χρήσιμες συμβουλές για να φανείς αντάξιος των περιστάσεων. Στη πραγματικότητα ακόμα και αν έχεις ψήσει αρκετές φορές, μπορείς μέσα από αυτό το άρθρο να πάρεις μικρά tips για την επόμενη φορά!

Tip #1

Αν αναρωτιέσαι που είναι καλύτερα να ψήσεις και αμφιταλαντεύεσαι μεταξύ κάρβουνου και γκάζι, τότε σου προτείνουμε σίγουρα κάρβουνο. Το κάρβουνο δίνει στο κρέας καλύτερη γεύση, ωστόσο το γκάζι είναι πιο εύκολο στη χρήση.

 

Tip #2

Η μαρινάδα είναι μια πρόσθετη επικάλυψη με μπαχαρικά πάνω στο κρέας μερικές ώρες πριν το ψήσεις που προσδίδει μια μοναδική γευστική εμπειρία. Η βασική μαρινάδα μπορεί να είναι: λάδι, λεμόνι ή κρασί και διάφορα αγαπημένα μπαχαρικά.

 

Tip #3

Το μυστικό στο ψήσιμο είναι ο έλεγχος της φωτιάς. Πρέπει να προσέχεις ώστε τα κάρβουνα να μην σβήσουν ή καίνε πολύ. Αν βλέπεις ότι σβήνουν, πρόσθεσε μερικά στην άκρη και κάνε αέρα για να ανάψει η φωτιά, μόλις πάρουν, ανακάτεψε τα. Αν καίει πολύ, απλώς άπλωσε τα και αφαίρεσε για λίγη ώρα την σχάρα, μέχρι να κοπάσει λίγο.

 

Tip #4

Μυστικό για να διατηρείς το κάρβουνο στη θερμοκρασία που το θέλεις: Μόλις σβήσει η φλόγα και τα κάρβουνα είναι έτοιμα, αντί να περιμένεις να «πέσει» η φωτιά για να αρχίσεις να ψήνεις, σκέπασέ τα με λίγη στάχτη που θα έχεις κρατήσει σε έναν κουβά.

 

Tip #5

Όσο μεγαλύτερο και παχύ είναι το κρέας που θέλεις να ψήσεις, τόσο πιο μακριά από τη φωτιά πρέπει να το βάλεις για να μην καεί το εξωτερικό και μείνει άψητο μέσα. Θέλεις να ψηθεί ομοιόμορφα, οπότε  το απομακρύνεις λίγο από την φωτιά.

 

Tip #6

Αν είναι η πρώτη σου φορά και ανησυχείς ότι μπορεί να σου κολλήσει το κρέας, έχουμε τη λύση. Κόψε ένα λεμόνι στη μέση και κάρφωσε το πάνω σε ένα πιρούνι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βουτάς στο λάδι το λεμόνι και να το περνάς καλά τη σχάρα.

 

Tip #7

Μην τρυπάς το κρέας με το πιρούνι για να το γυρίσεις γιατί έτσι χάνει τα ζουμιά του. Τα εργαλεία κάνουν λίγο και το ψήστη. Οπότε, φρόντισε να έχεις μια λαβίδα καλύτερα για να τα γυρίζεις.

 

Tip #8

Το πασάλειμμα του κρέατος με λάδια, όπου και να το έχεις δει, βγάλε το από το μυαλό σου! Αφενός με αυτό το τρόπο κάνεις πολύ πιο βαρύ το κρέας, αφετέρου υπάρχει κίνδυνος να στάξει λάδι και να πάρουν φωτιά τα κάρβουνα. Αν πάρουν φωτιά τα κάρβουνα μπορούν εύκολα να σου κάψουν το κρέας.

 

Tip #9

Αν ψήνεις για πρώτη φορά, απέφυγε να ψήσεις κοτόπουλο. Αν το κοτόπουλο δεν είναι φιλέτο, θα αντιμετωπίσεις σίγουρα προβλήματα. Ένας μη έμπειρος χρήστης δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί την ανομοιομορφία του κοτόπουλου με αποτέλεσμα να μένει άψητο ή καμένο σε μερικά σημεία.

Tip #10

Ξέρουμε ότι οι μπίρες και οι ρετσίνες είναι βασικό γνώρισμα της ιεροτελεστίας αλλά πρέπει να έχεις πάντα τα μάτια σου δεκατέσσερα. Τα κάρβουνα μπορεί να μην καίνε ομοιόμορφα και η διαφορετική φύση του κρέατος σε αναγκάζει να γυρίζεις μερικά περισσότερες φορές για να μην καούν.

 

Tip #10+1

Για να καθαρίσεις τη σχάρα: Τη βάζεις να «καεί» όταν ακόμη τα κάρβουνα έχουν φλόγα. Με μια συρματόβουρτσα την τρίβεις καλά όσο είναι ακόμη καυτή για να βγουν τα καμένα λίπη. Έπειτα πάρε χαρτί κουζίνας ποτισμένο με λεμόνι και άρχισε να τρίβεις ξανά. Θα γίνει σαν καινούρια!

 

Με αυτά τα tips έχεις κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να δημιουργήσεις ένα σωστό και ικανοποιητικό ψηστήρι! Εάν έχεις εμπεδώσει τις συμβουλές μας τότε μπορείς να περάσεις στο επόμενο στάδιο και να μάθεις: “Πως θα πετύχεις το τέλειο ψήσιμο μπριζόλας!”