Και ποιος δεν αγαπάει μια τέλεια ψημένη μπριζόλα! Η αλήθεια είναι ότι το τέλειο ψήσιμο είναι αρκετά υποκειμενικό γιατί στη πραγματικότητα τα περισσότερα κρέατα παρουσιάζουν πολλαπλές εκδοχές στο ψήσιμο τους. Στην Ελλάδα πάντως το σίγουρο είναι ότι είμαστε συνηθισμένοι σε μια καλοψημένοι και ζουμερή μπριζόλα που θα χαϊδέψει τον ουρανίσκο μας και μας χαρίσει μικρές στιγμές γευστικής απόλαυσης. Ο Γύρος της Ελλάδος είναι φημισμένος για την ποιότητα των κρεάτων τους και για το τέλειο ψήσιμο π

ου καταφέρνει να πετύχει σταθερά κάθε μέρα!

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε μερικά μυστικά για το πως να πετύχετε και εσείς ένα τέλειο ψήσιμο μπριζόλας!

Συμβουλή 1: Θερμοκρασία της Μπριζόλας

Όπως σε όλα τα κρέατα αλλά ειδικά στη μπριζόλα η θερμοκρασία που έχει πριν την τοποθετήσουμε στη φωτιά θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα Η ιδανική θερμοκρασία είναι αυτή του δωματίου και παρακάτω θα σας εξηγήσουμε το γιατί είναι τόσο σημαντικό.

Μια μπριζόλα που είναι παγωμένη θα χρειαστεί το διπλάσιο χρόνο για να καταφέρουμε αφενός να την ξεπαγώσουμε και αφετέρου να την ψήσουμε. Αυτός ο επιπλέον χρόνος είναι που καταστρέφει την μπριζόλα γιατί όσο πιο πολύ ώρα βρίσκεται στη φωτιά τόσο πιο σκληρό και στεγνό γίνεται το κρέας. Θα παρατηρήσετε ότι το εξωτερικό του κρέατος θα αρχίσει να μαυρίζει και να ξεροψήνεται χάνοντας σταδιακά τα πολύτιμα ζουμιά του. Παράλληλα το εσωτερικό θα είναι ακόμα ωμό, αναγκάζοντας σας να περιμένετε και άλλο.

Προτείνουμε λοιπόν έχετε ξεπαγώσει την μπριζόλα και να την διατηρείτε στο ψυγείο. Βγάλτε την όταν είσαι έτοιμοι από το ψυγείο τουλάχιστον 20 λεπτά προτού προθερμάνετε τη ψησταριά σας. Μην φοβάστε την θερμοκρασία του χώρου σας, δεν πρόκειται να καταστρέψει τη μπριζόλα σας.

Συμβουλή 2: Το λάδι, το αλάτι και τα μυρωδικά

Το αλάτι όπως όλοι ξέρουμε πρέπει να μπαίνει στο τέλος. Αν το ρίξουμε την ώρα που ψήνεται η μπριζόλα αυτό εισχωρεί στο κρέας και απορροφάει όλα τα ζουμιά, οπότε η μπριζόλα μας βγαίνει πιο στεγνή. Το λάδι παρότι όλοι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για την μπριζόλα στη ψησταριά, στη πραγματικότητα δεν είναι. Δεν μας δίνει κάποιον επιπλέον γευστικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να αναζωπυρώσει τα κάρβουνα σε μερικά σημεία. Ως αποτέλεσμα,  μπορεί να μην ψήσει την μπριζόλα ομοιόμορφα, ακόμα χειρότερα να την κάψει. Για αυτό το λόγο όπως και με τα υπόλοιπα υγρά του κρέατος φροντίζουμε προτού το τοποθετήσουμε στη σχάρα, πρώτα να το σκουπίσουμε με ένα χαρτί κουζίνας. Τα μυρωδικά είναι το πιπέρι ή κάτι καυτερό τα οποία μπαίνουν και αυτά προς το τέλος του ψησίματος μαζί με το αλάτι.

Συμβουλή 3: Η τέλεια διαδικασία ψησίματος

Παίρνουμε μια πιάστρα, όχι πιρούνι γιατί μπορεί να τρυπήσουμε το κρέας και να χάσει τα ζουμιά του. Τοποθετούμε το κρέας και φροντίζουμε να το γυρίσουμε μετά από 3 λεπτά. Αφού μετρήσουμε πάλι 3 λεπτά ξαναγυρνάμε το κρέας. Πλέον έχει πάρει μια καλή θερμοκρασία για αυτό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αλλά αυτή τη φορά περιμένομε για 2 λεπτά σε κάθε γύρισμα.  Αυτή η μέθοδο περιγράφει ένα ψήσιμο για well done μπριζόλα.

Φυσικά ο τρόπος ψησίματος μπορεί να αλλάξει αν θέλουμε να πετύχουμε άλλο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μετρήσουμε τόσο την θερμοκρασία όσο και να κρατήσουμε χρόνους και είναι ευκολότερο να γίνει σε τηγάνι κάτι τέτοιο. Υπάρχουν οι εξής επιλογές:

  • Ελαφρά Ψημένο (Rare): 45°C – 47°C. Ξεχωρίζει για το κόκκινο κέντρο του, το οποίο μας υποδεικνύει ότι το ψήσιμο δεν έχει βάθος και θέλει 4-5 λεπτά στο τηγάνι.
  • Ελαφρά Μέτριο (Medium Rare): 50°C – 52°C. Η μπριζόλα έχει εξωτερικά καφέ χρώμα, με ροζ τόνους στο εσωτερικό και θέλει 5-6 λεπτά στο τηγάνι.
  • Μέτριο (Medium): 55°C – 60°C. Η μπριζόλα έχει εξωτερικά καφέ χρώμα, με ροζ τόνους στο εσωτερικό και θέλει 6-7 λεπτά στο τηγάνι.
  • Καλοψημένο (Well Done): 64°C – 70°C. Δεν έχει σημάδια ροζ χρώματος, ούτε στο εξωτερικό, ούτε στο εσωτερικό και θέλει 8-10 λεπτά στο τηγάνι.

Τελικά ακόμα και ένα απλό ψήσιμο μπριζόλας κρύβεια από πίσω τα δικά του μυστικά και μια μικρή επιστήμη. Ο Γύρος της Ελλάδος έχει τελειοποιήσει το τρόπο ψησίματος του κρέατος και σας το παρουσιάζει μέσα από τις λαχταριστές του προτάσεις:

Δοκιμάστε:
– Μερίδα Μπριζόλα χοιρινή
– Μερίδα Μπριζόλα μοσχαρίσια

logo_mobile

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 176 Θεσσαλονίκη,TK: 54646

|

2310 415800, 2310 412525, 6980 449115

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 176 Θεσσαλονίκη,TK: 54646

|

Ψητοπωλείο “Ο Γύρος Της Ελλάδος” – Μοναδικές γεύσεις, γρήγορο delivery. Παραγγείλτε online σάντουιτς, γύρο, ψητά, μερίδες, burgers και μαγειρευτά. Delivery στις περιοχές: Καλαμαριά, Χαριλάου, Κάτω Τούμπα, Πυλαιώτικα και κέντρο έως το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνο:
2310 415 800 
2310 412 525

What’s up:
6980 449 115

Wind:
6907 547 881

Vodafone:
6945 630 611

Παρακαλούμε ενημερώστε το προσωπικό της επιχείρησης για τυχόν αλλεργίες ή δυσανεξίες που έχετε.
Το μενού μας μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνες ουσίες ή ίχνη αυτών. ΕΚ 1168/2011

Ο Γύρος Της Ελλάδος © 2024. All Rights Reserved.