Τα μυστικά της προετοιμασίας του κρέατος για το τέλειο ψήσιμο

Το ψήσιμο του κρέατος για πολλούς θεωρείται μια απλή διαδικασία που δεν χρειάζεται να έχεις γνώση για να καταφέρεις να έχεις ένα ωραίο αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μερικά κάρβουνα, μια σχάρα και μερικά κρέατα φτάνουν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ουρανίσκου τους. Στη πραγματικότητα όμως, το ψήσιμο του κρέατος κρύβει και αυτό τα μυστικά του και μια μικρή επιστήμη από πίσω ακόμα και από την προετοιμασία του. Αν θέλεις να ξετρελάνεις τα αγαπημένα σου άτομα και να πετύχεις το τέλειο, τότε αυτό το άρθρο θα σου φανεί πολύ χρήσιμο!

Πάμε να δούμε τα μυστικά της προετοιμασίας του κρέατος για το τέλειο ψήσιμο!

1ο Μυστικό: Θερμοκρασία Κρέατος πριν το ψήσιμο

Η σωστή θερμοκρασία του κρέατος πριν το ψήσιμο, πρέπει να είναι η θερμοκρασία δωματίου. Χρειάζεται λοιπόν να βγάλεις από το ψυγείο το κρέας που θα ψήσεις τουλάχιστον 2 ώρες πριν, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι το κρέας θα ψηθεί πιο γρήγορα, που είναι και το ζητούμενο για να μην χάσει πολλούς από τους χυμούς του.

2ο Μυστικό: Προετοιμασία του Κρέατος πριν το ψήσιμο

Πριν τοποθετήσουμε το κρέας στη σχάρα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει νερό και υγρασία. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να το στεγνώσουμε με χαρτί κουζίνας, ώστε να είναι περισσότερο στεγνό και να βοηθήσει στο γρήγορο ψήσιμο. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το κρέας να βράζει το κρέας αντί να ψήνεται. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται ανομοιομορφίες στο ψήσιμο και στεγνά σημεία.

Επιπλέον, καλό είναι να αποφύγουμε το αλάτισμα πριν το ψήσιμο. Το αλάτισμα του κρέατος είναι πολύ σημαντικό να γίνεται μετά το ψήσιμο ή προς το τέλος. Αυτό είναι βασικό γιατί το αλάτι τραβάει υγρασία από το κρέας και το σκληραίνει. Επίσης, είναι λάθος να χρησιμοποιούμε πιρούνια κατά τη διαδικασία ψησίματος και να τρυπάμε με αυτό το τρόπο το κρέας. Σε αυτή τη περίπτωση το κρέας χάνει πολύτιμους χυμούς, την λαχταριστή γεύση του και καταστρέφει το τέλειο ψήσιμο που θέλουμε να κάνουμε.

3ο Μυστικό: Θερμοκρασία Σχάρα για το ψήσιμο

Για να βάλουμε το κρέας στη σχάρα πρέπει πρώτα να έχουμε ανάψει τα κάρβουνα αρκετή ώρα πριν και να σιγουρευτούμε ότι η σχάρα καίει χαμηλά. Αν ψήνουμε στα κάρβουνα, η θράκα που θα ετοιμάσουμε πρέπει να είναι καλά χωνεμένη, για να ψήσουμε σωστά και με ασφάλεια. Τα μισοαναμμένα, μαύρα ή γκριζόμαυρα κάρβουνα εκλύουν το επικίνδυνο μονοξείδιο του άνθρακα και τους καρκινογόνους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, στα κάρβουνα που έχουν γίνει γκριζόχρωμη, πυρωμένη, καλά χωνεμένη θράκα, η καύση είναι τέλεια, ολοκληρωμένη και παύουν να εκλύονται οι επικίνδυνες ενώσεις.

Για να υπολογίσουμε πόσο δυνατή είναι θερμοκρασία στη σχάρα υπάρχει μια πάρα πολύ απλή τεχνική. Βάζουμε το χέρι μας στο ύψος που θα βάλουμε τη σχάρα (συνήθως 10 εκ. από τα κάρβουνα). Αν αντέχουμε για 5 δευτερόλεπτα το πολύ, είναι δυνατή. Μέτρια προς δυνατή είναι αυτή στην οποία το χέρι μας αντέχει για περίπου 8 δευτερόλεπτα και μέτρια αυτή που αντέχει για 10 δευτερόλεπτα.

4ο Μυστικό: Θερμοκρασία Σχάρα για το ψήσιμο

Το κρέας πρέπει να έρθει σε επαφή με υψηλή θερμοκρασία στην αρχή ώστε να αποκτήσει γρήγορα μια ρόδινη κρούστα εξωτερικά που οφείλεται στο καραμέλωμα των πρωτεϊνών του. Έτσι θα συγκρατήσει τους περισσότερους χυμούς του και θα βγει πολύ πιο ζουμερό και αφράτο στο τέλος του ψησίματος.

 

Πλέον είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε το ψήσιμο μας με τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα τέλειο αποτέλεσμα. Θέλεις να δοκιμάσεις τι γεύση έχει ένα τέλειο ψήσιμο; Άνοιξε το menu μας με όλες τις λαχταριστές προτάσεις μας και δοκίμασε!

Αν θέλεις να ζήσεις από κοντά την απόλυτη εμπειρία ψησίματος, επισκέψου τον χώρο μας στη Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 176 | τηλ. 2310415800