Όταν μαθαίνεις ότι το Burger δεν ξεκίνησε στην Αμερική!

Όποτε σκεφτόμαστε burger πάντα μας έρχεται στο μυαλό μας ένα ζουμερό μπιφτέκι, καλοψημένο και συνοδευμένο από αγαπημένα υλικά όπως λιωμένο cheddar, bacon, αυγό, ντομάτα, κέτσαπ, μαγιονέζα, για τους πιο μοντέρνους αυγό και onion rings ή ο, τι άλλο ικανοποιεί τον ουρανίσκο του καθενός. Είναι χιλιάδες οι παραλλαγές που θα συναντήσει κανείς σε ένα burger σε όλο το κόσμο αλλά το θέμα είναι ποια ήταν η original συνταγή του πρώτου burger;

Θα δούμε σήμερα λοιπόν, ποια είναι η ιστορία του burger;

Ο καθένας αν τον ρωτούσες από που ξεκίνησε θα σου έλεγε στην Αμερική, τα φαινόμενα όμως απατούν και στη πραγματικότητα το «πρώτο burger» δημιουργήθηκε στην Ασία! Και όμως, όσο και αν το έχουμε συνδυάσει με τον δυτικό πολιτισμό, το burger ξεκίνησε ανατολικά και διέσχισε στην κυριολεξία όλο το πλανήτη για να φτάσει στην Αμερική και να εδραιωθεί. Συγκεκριμένα, τα κείμενα αναφέρουν ότι στην Μογγολία το 1200 μχ. ο Τζέκινς Χαν και οι πολεμιστές του, έκαναν κιμά το σκληρό κρέας κάτω από τις σέλες των αλόγων τους. Ως κατακτητές εκείνη την εποχή, μετέφεραν το πολιτισμό τους και τις συνήθειες τους, μέσα σε αυτές ήταν και οι γευστικές απολαύσεις και συνταγές τους. Αργότερα φτάνοντας η φήμη του τότε burger στην Ρωσία, άρχισαν να γίνονται οι πρώτες προσθήκες με το κρεμμύδι και το αυγό στον κιμά. Η νέα παραλλαγή αγγίζει πιο πολύ τις γαστρονομικές επιλογές των πολιτισμών της Ευρώπης και αρχίζει να εξαπλώνεται!

Η Γερμανία ήταν η χώρα που το αγκάλιασε περισσότερο και πειραματίστηκε πάνω του, δημιουργώντας νέες γαστρονομικές απολαύσεις. Έτσι, φτάνουμε στο Αμβούργο κάπου στο 19ο αιώνα όπου δίνει επίσημα την ονομασία Hamburg, Στο Αμβούργο είχαν τότε την περίφημη μπριζόλα του Αμβούργου που ήταν μία σκληρή πλάκα αλατισμένου μοσχαρίσιου κιμά, συχνά ελαφρώς καπνισμένο, ανακατεμένο με κρεμμύδια και τριμμένη φρυγανιά. Στην Αγγλία την ίδια χρονική περίοδο έτρωγαν είδος ψιλοκομμένου βοδινού κρέατος με ξίγκι και μπαχαρικά. Αυτοί οι δύο πολιτισμοί ήταν και αυτοί που μετέφεραν τις συνταγές με κιμά στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο και το μεταναστευτικό κύμα.

Εκεί οι μετανάστες προσπαθούν να επιβιώσουν και ανοίγουν μικρά εστιατόρια με τις δικές τους γεύσεις προσπαθώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να εδραιωθούν στην νέα χώρα. Το burger ως ένα πλήρες και εύκολο γεύμα έγινε γρήγορα δημοφιλές στην μικρομεσαία τάξη, καθώς μπορούσε να το φάει οπουδήποτε, ακόμα και στο χέρι, σε οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, γιατί έτσι κέρδισε τους εργάτες, οι οποίοι το έτρωγαν ως γεύμα στα διαλείμματα τους.

Υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση ποιος ήταν ο πρωτεργάτης του burger που ολοκλήρωσε τη συνταγή και την πρόσφερε στην μορφή που την ξέρουμε σήμερα, κάτι που είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς τα πόσα χέρια πέρασε αυτή η συνταγή και πως άλλαξε μέσα στους αιώνες. Ωστόσο, το πιο επικρατέστερο όνομα είναι ο Charlie Nagreen που φημολογείται ότι το 1885 πουλούσε μπιφτέκια από βοδινό κρέας σε λούνα παρκ σε ηλικίας μόλις 15 χρονών. Λόγω, της μικρής ζήτησης όμως που είχε καθώς ήταν δύσκολο να καταναλωθεί σκέτο, σκέφτηκε να το συμπεριλάβει ανάμεσα σε δύο ψωμάκια και τότε ήταν που δημιουργήθηκε το περίφημο hamburger!

Επίσης, αναφορές φέρνουν τους Frank και Charles Menches να είναι δημιουργεί του hamburger. Τα αδέλφια πουλώντας λουκάνικα σε ψωμί, κάποια στιγμή τους τελείωσαν και σκέφτηκαν να βάλουν κιμά δίνοντας την ονομασία του φεστιβάλ, που βρισκόντουσαν, το οποίο έτυχε και να λέγεται Hamburg.

Όποιος τελικά και να ήταν ο δημιουργός του, ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι με τόσα burger μας άνοιξε μας άνοιξε η όρεξη και πολυ πιθανόν να σας άνοιξε και εσάς! Μπείτε στο menu μας και βρείτε όλες τις γευστικές επιλογές burger για να καλύψετε τον ουρανίσκο σας! Βρείτε τα burger μας εδώ.