Τα Λουκάνικα και η ιστορία των 5.000 χρόνων που κρύβουν

Για τους λάτρες των κρεάτων, τα λουκάνικα είναι οι λιχουδιές που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να λείψουν από το τραπέζι μας. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες και συνταγές. Αυτό συμβαίνει διότι στην πραγματικότητα η λέξη λουκάνικό πιο πολύ περιγράφει τον τρόπο παρασκευής και τη διαδικασία παρά μια συγκεκριμένη συνταγή. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα λουκάνικα και πως εξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο.

Η παρασκευή λουκάνικων είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους διατήρησης κρέατος. Οι προϊστορικοί άνθρωποι  έφτιαξαν τα πρώτα λουκάνικα γεμίζοντας στομάχια ή έντερα ζώων με ψητό κρέας. Οι πιο σύγχρονες αναφορές αποδίδουν την εφεύρεση τους στους Σουμέριους από το 3.000 π.Χ. όμως και οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν  πάρα πολύ καλά την νοστιμιά και ύπαρξή τους, και την γευστική τους απόλαυση!

Ο Ομηρος αναφέρει στην Οδύσσεια ένα είδος λουκάνικου αίματος, ο ποιητής Επίχαρμος  έγραψε μια κωμωδία με τίτλο ορύα (λουκάνικο) και στην κωμωδία του Αριστοάνη Ιππής  ένας από τους κύριους χαρακτήρες είναι ο Αγοράκριτος ο οποίος είναι πωλητής λουκάνικων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα λουκάνικα ήταν διαδεδομένα ανάμεσα στους Αρχαίους Έλληνες  και Ρωμαίους και πιθανότατα στις διάφορες φυλές που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Η λέξη λουκάνικο, προέρχεται από την λέξη στα λατινικά <lucanicum>, και  χρησιμοποιείται ακόμη  στην Ελλάδα από τον 4ο  π.Χ. αιώνα. Το  Στη Μακεδονία εκείνον τον αιώνα, οι Μακεδόνες γνωρίζουν το χοιρινό και την εντατική χοιροτροφία. Ο στρατός τους χρησιμοποιεί το δέρμα για τις «πανοπλίες» των οπλιτών, που σε αντίθεση με των άλλων Ελληνικών και βαρβάρων είναι ελαφριές και αδιαπέραστες από τα βέλη του εχθρού.

Μετέπειτα φτάνοντας στα Βυζαντινά χρόνια έχουμε και στον 10ο αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας Λέων ΣΤ΄ απαγόρευσε την παραγωγή λουκάνικων αίματος μετά από περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει η πορεία τους εκεί, από τότε δημιουργήθηκαν νέες παραλλαγές ακόμα πιο γευστικές και νόστιμες.

Μάλιστα, τα καλύτερα λουκάνικα θεωρούνται ότι προήλθαν από την αρχαία Ιταλία όπου και τα παρασκεύαζαν στην Λευκανία ή Λουκανία  (σημερινή Βασιλικάτα). Αυτό το λουκάνικο ονομάζονταν Λουκανίκα και από εκεί προέρχεται η σύγχρονη ελληνική ονομασία για το λουκάνικο.

Στην Αγγλία αργότερα οι διατροφικές συνήθειες οδήγησαν τους Άγγλους να προσθέσουν αρκετό αλάτι στις συνταγές τους και να δώσουν τη δική τους ονομασία “Sausage” η οποία προέρχεται από την Λατινική λέξη salsus που σημαίνει αλατισμένο.

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες από Λουκάνικα σε παγκόσμια κλίμακα από την Αφρική που έχει το Μέργκεζ, ένα κόκκινο πικάντικο λουκάνικο μέχρι και την Κολομβία με το Τσόριθο. Τα λουκάνικα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια δημιουργική συνταγή που μπορεί να καθρεφτίσει και να αναδείξει τις γαστρονομικές συνήθειες της κάθε χώρας.

Στην Ελλάδα τα παραδοσιακά λουκάνικα φτιάχνονται κυρίως από χοιρινό κρέας και αρωματίζονται με φλούδα πορτοκαλιού, μάραθο και πολλά άλλα αποξηραμένα βότανα. Μερικές φορές καπνίζονται πάνω από αρωματικά ξύλα. Μερικά ελληνικά λουκάνικα αρωματίζονται με λαχανικά, κυρίως πράσο. Στην επαρχεία Αρχαίας Ολυμπίας συναντάμε χοιρινά λουκάνικα καρυκευμένα που περιέχουν κρασί, ενθυκεύουνται σε φυσικό χοιρινό έντερο και αφού τσιγαριστούν σε χοιρινό λίπος παστώνονται μαζί με χοιρινό κρέας μέσα σε λίπος χοιρινό. Επίσης στην περιοχή του Πύργου Ηλείας συναντάμε μια παραδοσιακή συνταγή από χοιρινό κρέας σε πολύ λεπτό πρόβειο έντερο που κυρίως ψήνονται. Τα ελληνικά λουκάνικα μπαίνουν σε διάφορα πιάτα ή σερβίρονται σαν μεζές.

Στον Γύρο της Ελλάδος επιλέξαμε να σας προσφέρουμε τις πιο αγαπημένες ποικιλίες λουκάνικων που θα λατρέψει ο ουρανίσκο σας. Στο menu μας θα βρείτε λουκάνικα Τζουμαγιάς, Βαυαρίας και Χωριάτικα τόσο σε σάντουιτς όσο και σε μερίδες. Για αυτούς που προτιμούν τα λουκάνικα ως συμπληρωματικές λιχουδιές στο τραπέζι τους μπορούν να τα δοκιμάσουνε μέσα σε ποικιλίες κρεάτων!

Σας περιμένουμε στην Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 176, Θεσσαλονίκη για να απολαύσετε τα λουκάνικα της επιλογής σας στους χώρους μας!