Σουβλάκι ή Καλαμάκι; Απαντάμε στο αιώνιο δίλημμα!

Τι είναι αυτό που …

Το έχουμε δοκιμάσει, το έχουμε ψήσει, το έχουμε χρησιμοποιήσει για παιχνίδι ως παιδιά αλλά πάνω απ’ όλα το έχουμε αγαπήσει… ο λόγος για το γνωστό σουβλάκι που έχει συνοδέψει τις καλύτερες εξόδους μας για φαγητό, τα καλύτερα ψησίματα με παρέα, τις σημαντικότερες γιορτές αλλά και τα μεγαλύτερα ξενύχτια!

Έχει γίνει πολύς λόγος για την ονομασία του και για αυτό σήμερα θα πάμε λίγο πίσω στην ιστορία του για να δώσουμε απαντήσεις!

Σουβλάκι λοιπόν ή καλαμάκι;

Το σουβλάκι έχει μια ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια και ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα που σίγουρα θα το έχεις ακουστά ως “Οβελίσκος”. Η λέξη οβελίσκος σημαίνει ξύλινη ή σιδερένια σούβλα για ψήσιμο κρέατος. Έχει αναφερθεί με αυτή την ονομασία σε πολλά γνωστά έργα ιστορικών, φιλοσόφων και κωμικών και ποιητών όπως ο Αριστοφάνης, ο Ξενεφώντας, ο Αριστοτέλης και ο Όμηρος.

Αργότερα στα Ρωμαϊκά χρόνια κάπου το 1ο αιώνα μ.Χ. γίνεται αναφορά σε σουβλάκια από εντόσθια και αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κωνσταντινούπολη. Οι ρωμαϊκές επιρροές εκείνη την εποχή είχαν ως αποτέλεσμα ο οβελίσκος να αντικατασταθεί από τον λατινικό όρο “subulus” ο οποίος με την σειρά του προέρχεται από τον ελληνικό όρο “σούβλα”

Ετυμολογικά μέχρι στιγμής θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ορθότερη ονομασία για το σημερινό σουβλάκι είναι η λέξη Οβελίσκος αλλά δυστυχώς τα πράγματα έγιναν λίγο πιο περίπλοκα, οπότε πρέπει να βρούμε μια άλλη προσέγγιση.

Συνεχίζουμε λοιπόν και φτάνουμε πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή και στη δεκαετία του 40’ και του 50’ όπου αρχίζει το σουβλάκι να αποκτά διάφορες εκδοχές, δηλαδή να μπαίνει σε πίτα, να περιέχει κεμπάπ και να συνοδεύεται με περισσότερα υλικά. Παράλληλα έχοντας ανάγκη πλέον να ξεχωρίσουν τις διαφορετικές εκδοχές του (με πίτα ή χωρίς) δημιουργούνται νέες ονομασίες. Το σουβλάκι επειδή φτιάχνεται από μια ξύλινη σούβλα από καλάμια, ονομάζεται πλέον καλαμάκι στην Νότια Ελλάδα και ο όρος σουβλάκι πλέον περιέχει πάντα την πίτα μαζί με τα αντίστοιχα υλικά.

Δίνουμε τη δική μας απάντηση!

Πάμε όμως να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό το αιώνιο δίλημμα!

Η λέξη καλαμάκι δεν θεωρείται απόλυτα λάθος καθώς έχει μια λογική και βασίζεται στο υλικό που είναι φτιαγμένο το σουβλάκι που είναι το καλαμάκι και είναι κάτι αντίστοιχο με τα αρχαία χρόνια που το υλικό ήταν μια σιδερένια σούβλα οπότε και λεγόταν Οβελίσκος. Ένα θέμα που δημιουργείται εδώ είναι σίγουρα η ονομασία σουβλάκι για όλα τα σάντουιτς. Δεν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο, γιατί αφενός υπάρχουν πολλά κρέατα που μπορούν να μπουν σε ένα σάντουιτς (κοτόπουλο, γύρος, μπιφτέκι, κεμπάμπ κλπ) και δεν παράγονται όλα με τον μέθοδο της σούβλας.

Επιπλέον, αν θέλουμε να δώσουμε μια προσέγγιση για το κρέας σε σούβλα αυτό καθ’ αυτό που να βρίσκεται κοντά στον αρχαίο οβελίσκο, τότε θα ήταν σουβλάκι καθώς περιγράφει την μεθοδολογία και εξυπηρετεί κάθε περίπτωση (τόσο για ξύλινη όσο και για σιδερένια σούβλα). Διαφορετικά το κρέας σε ξύλινη σούβλα θα το λέγαμε καλαμάκι, και το κρέας σε σιδερένια σούβλα θα έπρεπε να το λέμε κάπως διαφορετικά.

Επειδή λοιπόν η ονομασία καλαμάκι είναι γεμάτη ασυνέπειες και μόνο προβλήματα δημιουργεί, απορρίπτεται. Στη τελική θέλεις να φας ένα ζουμερό και λαχταριστό σουβλάκι, δεν σε ενδιαφέρει τι υλικό θα χρησιμοποιηθεί για να ψηθεί, απλά να έχει κάτι ανάμεσα στο κρέας για να μπορείς να το απολαύσεις με μεγαλύτερη ευκολία! Μια σούβλα δηλαδή!

Και κάπως έτσι λοιπόν στο Γύρο της Ελλάδος, επειδή μας ενδιαφέρει η ουσία, ψήνουμε καθημερινά εκατοντάδες σουβλάκια που μπορείς να τα απολαύσεις είτε στο ζεστό χώρο μας στη Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 176, είτε να το παραγγείλεις στην άνεση του σπιτιού σου με ένα τηλέφωνο στο τηλ. 2310415800, είτε ακόμα και να το παραγγείλεις online στο site μας!

Γιατί όπως ο οβελίσκος εξελίχθηκε σε σουβλάκι, έτσι κάναμε και εμείς για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας!