Ο μύθος πίσω από την σαλάτα του Καίσαρα

Τι σχέση έχει ο Ιούλιος Καίσαρας;

Όλοι ξέρουμε την λαχταριστή σαλάτα του καίσαρα, την έχουμε δοκιμάσει και την έχουμε λατρέψει αλλά πολλοί δεν ξέρουμε από που πήρε το όνομα της. Για να είμαστε σωστότεροι όμως, οι περισσότεροι ξέρουνε από που πήρε το όνομα της αλλά κάνουν λάθος, αν πιστεύουν ότι πίσω από την ονομασία κρύβεται ο αυτοκράτορας της Ρώμης, Ιούλιος Καίσαρας!

Η ιστορία μας πάει πίσω στη δεκαετία του 30’ και συγκεκριμένα στο 1924 στην Αμερική. Εκεί ζούσε ένας Ιταλός chef, ο Caesar Cardini ο οποίος μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο μετανάστευσε στις ΗΠΑ και αργότερα άνοιξε μια οικογενειακή επιχείρηση στό Τιχουάνα του Μεξικού που ήταν στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Το εστιατόριο φάνηκε να πηγαίνει πολύ καλά όπως αφηγείται η Roza Cardini (κόρη του Caesar Cardini)! Τόσο καλά που μια μέρα λόγω των πολλών πελατών ο Caesar Cardini βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει και τους τελευταίους πελάτες γιατί του τελείωσαν τα υλικά. Κάπου εκεί ήταν που η δημιουργικότητα του Chef ανέλαβε δράση. Με τα εναπομείναντα υλικά που είχε στη διάθεση του άρχισε να φτιάχνει ένα νέο πιάτο. Έβαλε μαρούλι ως βάση, έκοψε ψιλοκομμένα κομμάτια κοτόπουλο, συμπεριέλαβε και μπέικον για περισσότερη γεύση και τελείωσε με τρίμματα παρμεζάνας και τραγανά κρουτόν για να υπάρχει ποικιλία στην υφή. Προκειμένου να δώσει και ένα μοναδικό χαρακτήρα στο πιάτο δημιούργησε την γνωστή Caesar Dressing που περιείχε ιταλικό ελαιόλαδο, μουστάρδα, φρέσκο πολτοποιημένο σκόρδο, ξίδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χυμό από λεμόνι και κρόκο αυγού.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε αυτό το υπέροχο πιάτο που σήμερα γνωρίζουμε ως σαλάτα του Καίσαρα, με μια μεγάλη διαφορά όμως! Η πρώτη εκδοχή και επίσημη της σαλάτας του Καίσαρα δεν συμπεριλάβανε πιρούνι ως τρόπο σερβιρίσματος. Οι πελάτες έτρωγαν τη σαλάτα με τα χέρια καθώς ο Cardini είχε φροντίσει να χρησιμοποιεί ολόκληρο το μαρούλι κι έβαζε όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο με αποτέλεσμα να το τρώνε οι πελάτες με τα χέρια.

Ο Caesar Cardini είχε την ευστροφία να παρουσίαση το δημιούργημα του ως πιάτο της ημέρας και όπως είναι φυσικό οι πελάτες ξετρελάθηκαν. Έγινε σήμα κατατεθέν του εστιατορίου και γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που καθιερώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Από τότε άρχισαν διάφοροι Chef να δώσουν το δικό τους χαρακτήρα στη σαλάτα και να δημιουργήσουν νέες παραλλαγές χωρίς όμως να φτάσουνε στο επίπεδο του Cardini. Συγκεκριμένα αργότερα προστέθηκαν επιπλέον υλικά όπως το καλαμπόκι, διάφορα λαχανικά, μανιτάρια, ακόμα και όσπρια.

Η σαλάτα του Καίσαρα ως μήλο της έριδος

Η σαλάτα έγινε τόσο γνωστή που αποτέλεσε μήλο της έριδος για τον αδελφό του Caesar, τον Alex. Ο Alex με την σειρά του υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα η σαλάτα ανήκει στον ίδιο και είναι δικό του δημιούργημα. Μάλιστα, για να δώσει το δικό του στίγμα πρόσθεσε αντζούγια που ήταν διαδεδομένη στην Αμερική κάτι που βρήκε τον Caesar απόλυτα αντίθετο. Ο Alex πλέον συνέχισε στο δικό του μαγαζί στο Μεξικό χρησιμοποιώντας ως σήμα κατατεθέν τη δικιά του εκδοχή σαλάτας με αντζούγιες.

Από τότε η σαλάτα κατέκτησε όλο το κόσμο και εμφάνισε νέες παραλλαγές προσαρμόζοντας τα υλικά της στις γαστρονομικές συνήθειες της κάθε κουζίνας. Στις πιο διαδεδομένες παραλλαγές θα βρεις διαφορετικές ποικιλίες μαρουλιού (iceberg, κατσαρό κ.τ.λ.), ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μοσχάρι, οστρακοειδή  ή ακόμα και ψάρι (ψητό ή σε κροκέτες), κάπαρη, τυρί Romano ή άλλο πικάντικο, σκληρό τυρί, αντσούγιες και ξεροψημένο bacon.  Στο Μεξικό αντικαθιστούν τα croutons με tortilla strips ή την παρμεζάνα με τυρί Cotija, ένα πικάντικο, σκληρό αγελαδινό τυρί που προέρχεται από την περιοχή Cotija του Μεξικό.

Στο Γύρο της Ελλάδος θα βρεις την σαλάτα του Καίσαρα σε μια δικιά μας εγγυημένη παραλλαγή που είμαστε σίγουροι ότι θα λατρέψετε.

Συνταγή: Άισμπεργκ – κρουτόν – κοτόπουλο φιλέτο – τοματίνια – κεφαλοτύρι – σως Caesar’s

Δοκιμάστε την σαλάτα μας εδώ: Σαλάτα του Καίσαρα από τον Γύρο της Ελλάδος