Ο Λευκός χρυσός που κρύβει κάθε Ελληνικό Παραδοσιακό Τραπέζι

Κάθε ελληνικό παραδοσιακό τραπέζι κρύβει ένα μικρό λευκό χρυσό, που τον γνωρίζουμε ως ελληνική φέτα. Η φέτα είναι ένα αναγνωρισμένο ελληνικό προϊόν στον κόσμο το οποίο έχει ρίζες χιλιάδων χρόνων, καθώς φτάνει μέχρι και την αρχαία Ελλάδα.

Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές νομούς της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός και εντός Ελλάδας και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή.

Η φέτα, είναι ένα μαλακό, αλμυρό τυρί, που χαρακτηρίζεται από λίγες έως καθόλου τρύπες. Η γεύση της ποικίλει καθώς παρατηρούνται διαφορετικές παραγωγές σε όλη την Ελλάδα, που ακολουθούν διαφορετική σύσταση.  Μπορεί να την βρει κανείς από ήπια έως όξινη γεύση και είναι πλούσια από αρώματα είτε αυτά είναι βοτάνων, ξύλου, βουτύρου γάλακτος ή αλμύρας.

Ας δούμε όμως λίγα πράγματα για την ιστορία της φέτας!

Η μυθολογία αναφέρει ότι η τέχνη της τυροκομίας δόθηκε από τους θεούς του Ολύμπου ως δώρο στους θνητούς . Αναζητώντας την προέλευση της φέτας στην αρχαία Ελλάδα, παρατηρούμε ότι έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο στην Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα στο μύθο του Κύκλωπα Πολύφημου. Ο μύθος λέει ότι ο Πολύφημος ήταν ο πρώτος κατασκευαστής φέτας και γενικά των τυριών. Κουβαλώντας το γάλα από τα πρόβατα κάθε μέρα σε προβιές ζώων διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι μετά από μερικές μέρες το γάλα έπηζε και γινόταν στερεό, φαγώσιμο και εύκολα αποθηκεύσιμο. Το σημερινό όνομα της φέτας έχει λατινογενή προέλευση καθώς προέρχεται από αναφορά του 17ου αιώνα που περιγράφει τη διαδικασία κοπής του τυριού σε φέτες με σκοπό να μπει σε βαρέλια.

Παρόμοια τυριά απαντούν σε όλη τη Βαλκανική. Μέχρι την πρόσφατη κατοχύρωσή της παρασκευαζόταν με αυτήν την ονομασία και σε άλλες χώρες, ενώ ευρέως διαδεδομένη ήταν και η φέτα από αγελαδινό γάλα. Στην Κύπρο εισήχθη η συνταγή από την Ελλάδα και είναι τεκμηριωμένη η παραγωγή και η εξαγωγή φέτας ήδη από το 1904, ωστόσο μετά την κατοχύρωσή της στην Ελλάδα οι τυροπαραγωγοί αναγκάστηκαν να τη μετονομάσουν. Οι περισσότεροι παραγωγοί υιοθέτησαν επίσημα τον όρο «λευκό τυρί».

Η φέτα άρχισε να γίνεται γνωστή σε παγκόσμια κλίμα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Όπως πολλές γαστρονομικές ανακαλύψεις έτσι και η φέτα εξαπλώθηκε στην Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ και Αυστραλία μέσα από τον τεράστιο κύμα μετανάστευσης εκείνων των χρόνων. Η εδραίωση της θέσης της στη παγκόσμια σκηνή έγινα στα τέλη του 20ου με αρχές 21ου αιώνα, όταν η Ελλάδα γνωρίζει τεράστια άνθηση στο τουρισμό. Οι ξένοι τουρίστες δοκιμάζουν το λευκό χρυσό της Ελλάδος και επιθυμούν να τον μεταφέρουν στις χώρες του. Οι εξαγωγές της φέτας με τα χρόνια γίνονται βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τους τυροκόμους και η φέτα αποκτά το βασιλικό θρόνο που της αξίζει!

 

Στο Γύρο της Ελλάδος αγαπάμε ιδιαίτερα αυτό το μοναδικό προϊόν!  Χρησιμοποιούμε τη φέτα για να συνοδεύσει αρμονικά την κλασική παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα μας. Από μόνη της όμως αποτελεί και μια εξαιρετική επιλογή για να στολίσει με λίγο εκλεκτό ελαιόλαδο ένα παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι.