Μήπως τα διάσημα Μακαρόνια είναι ελληνικής καταγωγής;

Τα μακαρόνια ανήκουν στην οικογένεια των ζυμαρικών και πάνω κάτω όλοι τα έχουμε συνδυάσει με την ιταλική κουζίνα. Μπορεί όμως τα μακαρόνια να είναι τελικά ελληνικής καταγωγής; Σε αυτό το άρθρο, αφιερωμένο στους μακαρονάδες, θα κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και θα ερευνήσουμε την ιστορία των ζυμαρικών.

Η πιο διαδεδομένη αναφορά για την ιστορία των ζυμαρικών γίνεται το 13ο αιώνα με τον Μάρκο Πόλο να φέρνει τα μακαρόνια στην Ιταλία από την Άπω Ανατολή. Ο παραπάνω μύθος όμως, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία διαψεύδεται και στη πραγματικότητα η καταγωγή τους μοιάζει περισσότερο περίπλοκη, γεμάτη μύθους και αντιφάσεις.

Γενικότερα 4 είναι οι πολιτισμοί που διεκδικούν την πατρότητα.

  • Ο Ελληνικός
  • Ο Ιταλικός
  • Ο Κινέζικος
  • Ο Αραβικός

Όσο αναφορά τον ελληνικό πολιτισμό γίνεται αναφορά για την ύπαρξη ζυμαρικών κάπου στα 1.000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα. Στην αναφορά χρησιμοποιείται ο όρος “λάγανον” όπου περιγράφει μια φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι που έκοβαν σε λωρίδες. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αποξηραμένα παρασκευάσματα από αλεύρι που ήταν κάτι αντίστοιχο με τα ζυμαρικά της εποχής. Οι αρχαία Έλληνες συνήθιζαν αυτά τα παρασκευάσματα να τα αφήνουν μαζί με λάδι και κρασί σε τάφους των νεκρών (των μακαρίων). Από εκεί φημολογείται ότι μπορεί να προέρχεται και η λέξη μακαρόνια.

Ωστόσο, οι Ιταλοί με την σειρά τους υποστηρίζουν την εκδοχή τα μακαρόνια να προέρχονται από την λατινική λέξη “amaccare” που σημαίνει κόβω. Λόγω της βυζαντινής εποχής οι δυο αυτοί πολιτισμοί ήρθαν σε επαφή για πολλά χρόνια και ανταλλάξανε πολλές πολιτισμικές συνήθειες. Είναι φυσικό λοιπόν να ανταλλάξουν και γαστρονομικά μυστικά. Φημολογείται ότι η λέξη “λάγανον” που αναφέραμε είναι η ρίζα της λατινικής λέξης “laganum” που μεταφράζεται σήμερα ως Λαζάνια. Ουσιαστικά, οι αναφορές υποστηρίζουν ότι η λέξη μεταφέρθηκε στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες έποικους γύρω στον 8ο αιώνα. Οι Έλληνες αποικώντας στην Σικελία άρχισαν να επεκτείνονται και την υπόλοιπη Ιταλία και να ιδρύουν κάποια στιγμή την Νέα Πόλη, που θα την έχετε ακουστά σήμερα ως Νεάπολη (Napoli). Η Νεάπολη θεωρείται μητέρα των ζυμαρικών γεγονός που δημιουργεί διχασμό για το ποιος τελικά δημιούργησε τα ζυμαρικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τότε άρχισαν να διαδίδονται τα μακαρόνια και να δημιουργούνται μοναδικές συνταγές που αγαπάμε έως και σήμερα. Στην Ιταλία τα μακαρόνια άρχισαν να συνδυάζονται με σάλτσα ντομάτας (η γνωστή σήμερα Napolitan) και με βασιλικό (η μακαρονάδα pesto).

Όσο αναφορά το Κινέζικο και Αραβικό πολιτισμό υπάρχουν στοιχεία και γραπτές αναφορές σε μεσαιωνικά κείμενα του Ισλάμ για κάποια ζυμαρικά με την ονομασία “rishta”. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το κατά πόσον αυτά προϋπήρχαν της Ελληνικής εκδοχής και αν σχετίζονται άμεσα.

Η πρώτη συμπληρωμένη συνταγή ζυμαρικών καταγράφεται στα μέσα του 15ου αιώνα στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como και αργότερα συναντάμε τα ζυμαρικά στα κείμενα του Bartolomeo Sacchi, ο οποίος μας λέει ότι τα μακαρόνια πρέπει να βράζονται για όσο διαρκούν τρία “Πάτερ Ημών”. Κάπως έτσι μπαίνουμε σιγά σιγά στην βιομηχανική εποχή και τα μακαρόνια αρχίζουν να παρασκευάζονται μαζικά σε παγκόσμια κλίμακα για να φτάσουν σήμερα να αποτελούν την συνήθεια που έγινε λατρεία.

Αν είσαι και εσύ μακαρονάς, τότε θα θες σίγουρα να δοκιμάσεις μια από τρεις γευστικές προτάσεις μας! Μακαρόνια Ναπολιτάν, Μπολονέζ και Καρμπονάρα. Δες ολόκληρο το menu μας και επέλεξε το αγαπημένο σου!