Η ιστορία του Γύρου στην Ελλάδα κλείνει σε λίγο καιρό έναν αιώνα!

Ο γύρος του τότε με τον γύρο του σήμερα δεν είχε ακριβώς την ίδια μορφή και δεν ήταν ακριβώς όπως τον γνωρίζουμε τώρα. Το κρέας ψηνόταν οριζόντια και όχι κάθετα, επιπλέον σήμερα προσφέρεται ψιλοκομμένος, ενώ παλιότερα κοβόταν σε χοντρά κομμάτια. Όλα αυτά τα χρόνια ο γύρος έχει περάσει από πολλές παραλλαγές μέχρι να ταιριάξει απόλυτα με τις γευστικές μας συνήθειες και να αποτελέσει ένα υπέροχο έδεσμα!

Πως άρχισαν όμως όλα;

Η Ιστορία από την Μικρά Ασία μέχρι και την Αμερική…

Η πιο πιθανή προέλευση του είναι από την πόλη της Προύσας, που βρίσκεται στην Ιωνία της Μικράς Ασίας. Η πόλη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής εκείνα τα χρόνια καθώς χαρακτηρίζονταν από πλούσια γαστρονομία. Το προσφυγικό κύμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922 είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν μαζί τους συνταγές από αυτή την κουζίνα και να φέρουν το γύρο στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες θέλοντας να ξαναφτιάξουν την ζωή τους άρχισαν να ανοίγουν μικρομάγαζα πουλώντας ψημένο κρέας με βάσει συνταγές που έφεραν από την Μικρά Ασία. Έτσι πολύ γρήγορα άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τηνς Ελλάδα η φήμη του γύρου. Την ονομασία του την πήρε από την ελληνική “γύρα”. Πρόκειται για την περιστροφή που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα, που περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά

Ωστόσο, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Με τα χρόνια ο γύρος έγινε τόσο δημοφιλής, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τουρίστες που επισκεπτόταν την χώρα μας. Άνοιξαν γυράδικα σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας είτε αυτά ήταν χωριά, είτε νησιά, είτε πόλεις. Οι τουρίστες κατέταξαν τον γύρο ως πρώτη γαστρονομική απόλαυση που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος, που επισκέπτεται την Ελλάδα. Κατέληξε να θεωρείται σήμα κατατεθέν της Ελληνικής γρήγορης κουζίνας. Η μετανάστευση των Ελλήνων αργότερα σε Γερμανία, Αμερική και Αυστραλία είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν μαζί τους τις παραδοσιακές συνταγές του γύρου και να τον κάνουν ακόμα πιο γνωστό στην παγκόσμια σκηνή.

Η εξέλιξη του Γύρου και η παραγωγή του.

Για αυτό το λόγο άρχισε να δημιουργείται μια επιστήμη για το πως μπορεί να φτιαχτεί ο τέλειος γύρος. Σταδιακά, με σκοπό να υπάρξει ποικιλία στο κρέας του γύρου εισήχθη εκτός από το χοιρινό, ο γύρος με κοτόπουλο και ο γύρος με κιμά (κεμπάπ).

Ωστόσο, παρόλο την ποικιλία που υπάρχει σήμερα, όταν αναφερόμαστε στο γύρο, εννοούμε τον χοιρινό. Ο χοιρινός γύρος προέρχεται από διάφορα μέρη του ζώου. Οι περισσότερες γεύσεις που κάνει τον γύρο ιδιαίτερα νόστιμο οφείλονται στο λαιμό του χοίρου. Η πρώτη ύλη και η σύνθεση του κρέατος λοιπόν, έχει καθοριστική σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Στο Γύρο της Ελλάδος δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην ποιότητα του γύρου, για αυτό και αποτελεί κορωνίδα στο κατάλογο μας. Ωστόσο, για ένα ιδανικό αποτέλεσμα απαιτείται κάτι περισσότερο από καλής ποιότητας κρέατος. Η θερμοκρασία, ο ρυθμός ψησίματος και ο τρόπος κοπής του αποτελεί ιεροτελεστία για εμάς και απογειώνει την εμπειρία των πελατών μας. Για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία παραγωγής του διάσημου γύρου μας προσθέτουμε εκλεκτά μπαχαρικά, που έχουν ως μοναδικό σκοπό να αναδείξουν την γεύση του κρέατος και όχι να την επισκιάσουν.

Ένας γύρος για να θεωρείται πετυχημένος χρειάζεται να είναι άριστα ψημένος και κομμένος σε λεπτές φέτες των 5 χιλιοστών. Επίσης όσον αναφορά την αίσθηση πρέπει να είναι τραγανός με ζουμερά λιπάκια και όχι έντονα αλμυρός και μυρωδικός!

Ο Γύρος του σήμερα

Μέσα στο 2019 τίθεται σε διαβούλευση ο φάκελος για την αναγνώρισης του «Γύρου» ως το πρώτο Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο φάκελος κατατέθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.

Αν καταφέρει να γίνει η αναγνώριση, ο γύρος θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στον επίσημο κατάλογο των ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.