Από που πήρε το όνομα του το Club Sandwich;

Καλό είναι το Night Club αλλά για εμάς τους φαγητολάτρες το Club Sandwich έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μας! Ωστόσο, πάντα είχαμε την απορία, πως βρέθηκε ένα τόσο λαχταριστό γεύμα να ονομάστηκε Club. Το ψάξαμε λίγο περισσότερο και πλέον έχουμε τις απαντήσεις για όσους βρέθηκαν να έχουν τον ίδιο προβληματισμό. Ας δούμε λοιπόν στα γρήγορα την ιστορία και την προέλευση του Club Sandwich.

Ταξιδεύουμε στο 1894 και στην Αμερική όπου έχουμε τη πρώτη αναφορά:

Η πιο γνωστή θεωρία που έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα είναι ότι το Club Sandwich εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Saratoga Club-House της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μια λέσχη χαρτοπαιξίας που ήταν μόνο για άντρες, στην περιοχή Saratoga Springs που ήταν γνωστή για την καλλιέργεια πατάτας. Φαίνεται ότι το πιάτο που πρόσφερε η λέσχη έγινε τόσο ανάρπαστο που χρειάστηκε να του δώσουν μια ονομασία. Ως τρομερά εφευρετικοί άνθρωποι συνδύασαν το αγαπημένο σνακ των Αμερικάνων, που ήταν το Sandwich με το μέρος που το πρόσφεραν, που ήταν η λέσχη (Club). Κάπως έτσι σχηματίστηκε αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός και δημιουργήθηκε το Saratoga Club-House Sandwich, δηλαδή το σημερινό Club Sandwich.

Χρειάστηκε μια δεκαετία για να έχουμε το 1903 την πρώτη επίσημη καταγραφή της συνταγής:

Στο βιβλίο Good Housekeeping Everyday Cook Book, της Ιsabel Gordon Curtis, καταγράφεται για πρώτη φορά η συνταγή ως εξής:

«Κόψε 2 φρυγανισμένες φέτες ψωμιού σε 2 κομμάτια ίσων διαστάσεων και άλειψε τις με λίγο βούτυρο. Στο ένα κομμάτι βάλε μια καλοψημένη λευκή φέτα μπέικον, επάνω από μια φέτα γαλοπούλας ή κοτόπουλου. Επάνω στο άλλο κομμάτι βάλε μια φέτα ντομάτας κυκλικά κομμένη και ένα τρυφερό φύλο μαρουλιού. Κάλυψε αυτά με μια γενναία στρώση μαγιονέζας και ολοκλήρωση αυτό το υπέροχο σάντουιτς «ολοκληρωμένου γεύματος» με όσες φέτες ψωμιού σου έχουν μείνει.»

Παρατηρούμε ότι ενώ όλα τα υλικά χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, ακόμα λείπει το απόλυτο συνοδευτικό… Οι λαχταριστές τηγανητές πατάτες!

Η ραγδαία εξάπλωση της συνταγής ξεκίνησε το 1904

Υπήρξαν πάρα πολλά εστιατόρια που άρχισαν να ενσωματώνουν στο menu τους τη νέα αγαπημένη γευστική απόλαυση των Αμερικάνων. Ανάμεσα στα πιο πρωτοπόρα εστιατόρια ήταν το The American Inn, όπου εκείνη την εποχή εμφανίζεται ένα sandwich με τίτλο “The American Inn Club.” Επιπλέον, στο Old Parliament House, έβρισκε κανείς ένα “special Club Sandwich” και στο μενού του Fair Japan υπήρχε ένα πιάτο με τίτλο “The Club Sandwich.” Φημολογείται επίσης, ότι τα πρώτα Club Sandwich ήταν διώροφα και πως δημιουργήθηκαν με έμπνευση από τα διώροφα αυτοκίνητα των λεσχών και τρένων της Νέας Υόρκης.

Μια εναλλακτική ιστορία κάνει την εμφάνιση της το 1916:

Στο βιβλίο Salads, Sandwiches, and Chafing Dish Recipes, της Marion H. Neil περιγράφεται ένας τυχαίος άνθρωπος που πεινούσε και τυχαία εφηύρε το Club Sandwich με τα υλικά που είχε στο σπίτι του. Θεωρείτε σε αυτή την ιστορία ότι γεννήθηκε μέσα από ένα ατύχημα. ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα που είχε το άτομο αυτό, άρχισε να συζητάει την εμπειρία του στο Club που ανήκε και κάπως έτσι το Club Sandwich διαδόθηκε σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλα μέρη εστίασης.

Για πολλά χρόνια περιορίστηκε στην κλασική εκδοχή (μπέικον, κοτόπουλο, τομάτα, μαρούλι και μαγιονέζα), αλλά πλέον αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους πιο δημιουργικούς σεφ του πλανήτη. Με αστακό, με μπαχαρικά, με ασιατικά βότανα, με πέστο, με φύκια ή παραδοσιακό. Προσφέρεται σε πολλές παραλλαγές σε μενού τόσο πολυτελών εστιατορίων όσο και συνοικιακών. Το καθένα με το δικό του χαρακτήρα χαρίζει μια διαφορετική απόλαυση.

Στο Γύρο της Ελλάδος όμως οι δικοί μας Chief  έχουν βρει μια νέα σαγηνευτική συνταγή. Η προσθήκη του λαχταριστού καλοψημένου και ψιλοκομμένου Γύρου, προσφέρει μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία που θα λατρέψει ο ουρανίσκο σας!

Παράγγειλε το αγαπημένο σου Club Sandwich